SmartMentor Programının mentorlarından, Tasarım Fikirleri şirketinin kurucusu Berna Dalaman; ODTÜ Endüstriyel Ürünler Tasarımı Bölümü’nden mezun olduktan sonra yorulmadan, vazgeçmeden daima üretip, çokça değişim ve sayısız tecrübeler edinme ile iş hayatındaki 24. yılını geride bırakmış. Berna Dalaman, başarılı kariyer hayatını en çok kararlı kişiliğine ve ‘yapacağım’ diyerek planladığı bütün hedefleri için durmadan çalışmasına borçlu olduğunu belirtiyor. Kendini anlatırken ‘Şimdi 8 yaşındaki firmam Tasarım Fikirleri ‘nin büyüyüp, gelişmesini keyifle izliyorum!’ diyerek bahsettiği işleri, kadın girişimci adayları için de ilham kaynağı niteliğinde. Dalaman için, kendi girişiminin yanı sıra OSTİM Tasarım Mühendislik oluşumunu yönetmek, girişimciler için mentörlük yapmak, hatırı sayılır sürece öğretim görevlisi olarak öğretmek, koşuşturmalı hayatında kendisini besleyen parçalar olmaya devam etmekte.
Berna Dalaman ile sektör üzerine gerçekleştirdiğimiz röportajımızın devamı :
- Tasarım Fikirleri’nden kısaca bahsedebilir misiniz?
Tasarım Fikirleri, “Tasarım” eyleminin tüm aşamalarında danışmanlık vermenin yanında, ürün tasarımı özelinde, imalatçı firmalara, kurumlara, AR-GE personeli yetiştirme programlarına eğitimler vermektedir. Firmamız önümüzdeki ki yıllarda ise tasarım eğitim ve danışmanlıklarında farklı bir boyut getirerek çapını genişletmeyi planlamakta.
- Ostim Tasarım Merkezi şu anda neler yapıyor peki?
OTM Ankara Kalkınma Ajansının desteklediği bir proje çıktısı olarak kuruldu. Kuruluşunun ardından 2 yıl boyunca OSTİM OSB’nin desteğini almış ve başarılı çalışmaları, sürdürülebilir yapısı ile gelecekte de sanayi için tasarım ve mühendislik katkılarına devam edecektir. Kuruluş amacı olan, bir ürün ihtiyacının belirlenmesinden, o ürünün ticarileşene kadar tüm aşamalarda hizmet sunmanın yanında, eğitim faaliyetlerini de programına katmak için çalışma yürütmektedir.
- Türkiye’de ki sanayiciler daha gelenekçi, tasarım konusuna nasıl yaklaşıyorlar? Bizde de yavaş yavaş tasarım kültürü oluşuyor mu sizce?
Bilindiği üzere küçük ve orta ölçekli firmaların katma değerli ürün geliştirmenin önündeki en büyük engel, tasarım ve mühendislik yeteneklerinin yetersiz olmasından kaynaklanmakta. Geleneksellik ise üreticilerin içinde olabilecekleri en büyük tehlike. Hali hazırda geleneklerinden ayrılmayıp yenileşemeyen üreticiler, sert rekabet koşullarında yok olmaya mahkum kalmakta. Tasarım, çok geniş kapsamlı bir kavram. Tasarımda, Mühendislik bilimleri ve Endüstriyel Ürün Tasarımının birleşiminde mükemmel ürünler ortaya çıkmaktadır. Gelişmek ve rekabetçi olabilmek için, tüm bu gereksinimlerin firma kültürüne dahil edilmesi ve firmaların geleceklerine bir yatırım olarak benimsemeleri artık kaçınılmazdır. Tasarım kültürü, orta ölçeğin üzerine çıkmış veya çıkmakta olan üretici firmaların hızla edindikleri önemli bir değer. Ancak bu gözlemimi küçük ölçekliler için ne yazık ki söyleyemeyeceğim.
- Tasarımın satın almayı teşvik etmekte ki gücü giderek artarken Türkiye’de ki genç girişimcilerin bu konuya bakış açıları ne yönde?
Genç girişimcilerin tasarım süreçleri hakkında ki yetersiz bilgileri, çoğunlukla fikirlerinin gerçekleştirilemez olmasına neden olmakta. Girişim projesi olarak düşündükleri tasarımın, sadece kağıt üzerinde şekilsel ifadesi, bir ürünün üretilmesi veya ticari başarı kazanması için yeterli olmadığını bilmemeleri, bu süreçte sorun yaşamalarına neden olmakta. Sorunun nereden kaynaklandığı hakkında bile bazen fikir sahibi olmamaları ayrı bir tartışma konusudur. Tasarımın katma değerini anlamakta ama doğru uygulama adımlarını bilmemekteler. Bu durum, girişimde ki en öncelikli anlaşılması gereken konuların başında gelmekte ve girişimlerin başarıya ulaşabilmesi için tasarım süreçlerinin girişimciye anlatılması doğru olacaktır.
- Endüstri 4.0’ı şu anda tasarımlar şekillendiriyor, genel olarak Türkiye bunun neresinde sizce şu an?
Türkiye’de, hızla gelişmekte olan sektör olmasından dolayı otomotiv de kullanılmaya başlanan Endüstri 4.0 ürünleşme süreçlerinde hızlanmıştır. Türkiye’de verimlilik ve kaliteyi yükseltmek için endüstriyel üretimin, daha da profesyonel plan ve araçlarla yapılması gerektiğine inanıyorum. Şimdilik otomotiv de ilerleyen bu yapı, diğer sektörlerde de hızla yaygınlaşmalı. Gelişmekte olan Türkiye’de endüstrileşme kapsamında verimliliği arttırarak, ticarileşme de hızlanma ve esneklik sağlamayı hedeflemek gerekmektedir. Endüstriyel girişimlerin de daha üretken, daha verimli ve böylece uluslararası arenada daha rekabetçi olmalarını sağlamak için programlar gerekmekte. Öncelikle teknoloji ve tasarımda yatırımlar yapmak gerekiyor. Bu büyüme, teknolojilerin verimli kullanımıyla ve tasarımın katma değeri ile mümkün olabilir.
Yenilikçi bilim kadınlarımızı bir araya getirdiğimiz GoSmartWomen destek programımıza katılmak ve bu röportaj hakkındaki sorularınız için mentor@smartsunited.com adresinden bize e-posta göndermeniz yeterli.