SmartMentorlarımızdan Prof.Dr. Dilber Ulaş’ın; Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Bölümü,  1.sınıf öğrencileri “İşletme Ekonomisi” dersi kapsamında, dersin temel kavramlarını ekip çalışması ile araştırarak, öğrendiklerini uygulamaya dökecekleri sosyal sorumluluk projesinin bu sene 2.’sini ‘Tohum Kalem Projesi’ ile gerçekleştirdi.

Bu çalışmada ‘İşletme Ekonomisi’ dersinde öğretilen tedarik, üretim, pazarlama, yönetim, finansman, sayısal yöntemler, muhasebe gibi temel işletmecilik fonksiyonlarının, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerine proje temelli eğitim yoluyla nasıl verilmeye çalışıldığı, projenin amacı, süreci, ekip çalışmasının faydaları, sonuçları açıklanmaya çalışılıyor. Tohum Kalem Projesinin amacı; öğrencilerin çevresel sürdürülebilirlik kavramını göz önünde bulundurarak, üretilmesi planlanan tohum kalem ürününün tedarik, üretim, pazarlama, yönetim, finansman fonksiyonlarını ekip çalışmasıyla araştırmaları, fizibilite etüdü yapmaları ve Canvas iş modeline göre iş planı hazırlamalarıdır. Aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olan bu çalışmadan öğrenciler, elde ettikleri geliri kendi belirledikleri ‘Tohum Otizm Vakfı, Fişek Çalışan Çocuklar Vakfı, Cam Kemik Derneği ve Mor Çatı’ya’ aktaracaklar. Tohum Kalem, kalem olarak kullanılırken, tepesinde bulunan tohum toprağa ekilerek sulandığında tohumun türüne göre yeşeren bir kalem. Bu sene tohum türü “Karaçam” olarak belirlenmiş ve kalemdeki tohum ekilir ve fidana dönüştürülmesi başarılırsa, gelecek sene ağaç dikmeye gidilmesi planlanıyor.

Geçtiğimiz yıl yine İşletme öğrencileriyle, üniversiteli gençler arasında naylon poşet kullanımını azaltıp, bez çanta farkındalığını sağlamak amacıyla ‘Bez Çanta Projesi’ gerçekleştirilmiş; yine bu proje sayesinde bütün işletmecilik fonksiyonları pratiklik kazanılarak öğrenilmiştir. Başarılı olan ekiplerin bez çantaları daha sonra ürettirilip, Ankara Üniversitesi için gelenekselleşmiş İnek Bayramı’nda satışı yapılarak, bütün gelir öğrencilerin belirdiği engelli bir ressam olan Muhammed Yalçın’a (ayrıca çantalardan birinde Yalçın’ın yaptığı resimlerden biri yer alıyor), AŞDER’e (Ankara Şizofren İle Yaşamayı Öğrenme Ve Destekleme Derneği), öğrencilerin belirlediği bir köy okulu kütüphanesine ve fakültenin tiyatro topluluğuna aktarılmıştır.

Ulaş, iki yıldır sürdürdüğü bu projelerinde; yaratıcı olan Y kuşağının uygulama ile dersleri daha verimli kavradıklarına, giderek artan çevresel sorunlara çözüm üretip, bu çözümleri günlük yaşamlarına yansıttıklarına ve ekip çalışması ile işbirliğini öğrenmelerinin önemine vurgu yapıyor.